Uitvaart van een kind

Het grootste verdriet wat ouders kunnen beleven is het overlijden van hun baby of kind. Dit verlies is niet te bevatten en het is bijna onmogelijk om nog na te denken over de uitvaart. Toch is het belangrijk dat er dan iemand is die de rust bewaart en met ouders vooral de tijd neemt om ze te helpen hun eigen inbreng te geven. Zodat de uitvaart compleet past bij het gezin en bij het kindje dat gemist moet worden. Ik wil diegene voor jullie zijn, die meeleeft, meedenkt en oog voor jullie, maar ook voor opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en vriendjes en vriendinnetjes heeft.

Baby’s

Helaas gebeurt het vaker dan gedacht dat een zwangerschap niet goed afloopt. Zo overlijden baby’s regelmatig in de buik van hun moeder of worden ze veel te vroeg geboren en overlijden ze enkele dagen of weken daarna.

Ik verzorg relatief veel uitvaarten van baby’s. Moeilijk, maar ook heel bijzonder om te mogen doen. Omdat wij vroeger zelf een doodgeboren zoontje hebben gekregen, snap ik de ouders ook beter.
En ik doe er letterlijk alles aan om de uitvaart, hoe klein en intiem soms ook, te laten verlopen zoals de ouders willen. Dit is heel belangrijk voor de verwerking van dit verdriet.

Een kindje moet worden aangegeven bij de gemeente wanneer het na een zwangerschap van tenminste 24 weken wordt geboren. Maar ook kindjes onder die grens, die met een bevalling geboren worden, verdienen een passend afscheid. Of een kindje nu 20 of 40 weken is, of dat het zelfs een aantal dagen of weken heeft geleefd, het heeft een vader en moeder, opa’s en oma’s en soms zelfs broertjes en zusjes die verdriet hebben. En dat verdriet doet ertoe. Daar moet ruimte voor zijn.

We beschikken over alle middelen voor een thuisopbaring van een baby, zoals mandjes, kistjes, een opbaarwieg, een babykoeling etc. Wanneer het niet mogelijk is om een kindje thuis op te baren, zorgen we dat in de “plaatselijke” aula de ruimte wat vriendelijker en zachter ingericht wordt, wanneer de ouders en/of familie op rouwbezoek komen En wanneer een kindje niet lang te zien is, zorgen we voor opbaring in een koeling, maar brengen we op de dag van uitvaart het kindje altijd nog even thuis in het gezin. Zodat het van daaruit ook begraven of gecremeerd kan worden.

Kinderen

Wanneer een kind overlijdt is het verdriet intens groot. Bij ouders, broertjes en zusjes en alle verdere dichtst bijstaande familie en vrienden. Maar ook bij bijvoorbeeld de schoolklas, de sportclub, buurkindjes enzovoort. Wanneer we ingeschakeld worden om een kinderuitvaart te doen. Zijn we altijd met meerdere personen betrokken bij het regelen van de uitvaart. Zodat we niets over het hoofd kunnen zien, maar ook juist iedereen die betrokken is aandacht kunnen geven.

We denken mee over de uitvaart en het afscheid. Juist ook met de kinderen, die om het overleden kind heen stonden. We zoeken naar symboliek in bijv.: ballonnen, armbandjes, zelfgemaakte tekeningen of knutselwerkjes, bellenblazen etc. Zodat de uitvaart hen niet bang maakt, maar ondanks het verdriet, een mooie herinnering mag zijn.

Natuurlijk ligt onze eerste prioriteit bij het eigen gezin. We willen een houvast zijn in een overweldigende storm die hen zomaar overkomt. En die niemand kan laten bedaren.

Ook voor de opbaring van een kindje zijn alle benodigde materialen aanwezig. En samen met de ouders zullen we alle mogelijkheden van te voren bespreken. Zodat we altijd doen, wat bij hen en de rest van het gezin past. 

troosten

“Mag ik je troosten? Laat je tranen maar gaan! Zolang jij me nodig hebt, zal ik naast je staan.”

Laatste wensboekje

Met zorg samengesteld en eenvoudig in te vullen om jou te helpen hierover na te denken.